handige tools

Wie veel wachtwoorden heeft te onthouden kan niet zonder een betrouwbare passwordmanager.

Bewaar jij nog wachtwoorden een txt of doc, stap dan nu over naar een wachtwoord manager. Dit zijn veiligere opties. Je data zit dan versleuteld opgelagen in een digitaal kluisjes.

De meest populaire managers op dit moment zijn de ingebouwde google password manager en online tools zoals lastpass of bitwarden. Het probleem met een browser manager is dat je alleen via de web toegang hebt en je data ook online staat.

Wil je liever all je wachtwoorden op een USBstick bewaren dan heb je een beetje software nodig. Er zijn goede alternatieven die gratis zijn. Keepass is al jaren toonaangevend de standaard met sterke encryptie en veel mogelijkheden die cross platform beschikbaar zijn. Dat is belangrijk zo zit je niet gevangen in een windows of MAC only oplossing, maar kun je bij je wachtwoorden op elk apparaat, dus ook online en mobiel.

keepass levert een standaard database, de KDBX dit bestandje hou je veilig op je PC of bewaar het op een usbstick, maar je kan het ook uploaden naar je google drive bijvoorbeeld om centraal toegang te hebben. zo kun je ook mobiel inloggen.

Omdat keepass een grote gebruikersgroep heeft zijn er ook verschillende softwaremakers die inhaken op deze standaard.

Keeweb bijvoorbeeld is software dat je op alle windows, mac en linux machines kan gebruiken maar ook mobiel je keepass database mee kan openen.

het is een electron app die erg simpel werkt en veel mogelijkheden biedt.

met keepass kun je ook keys aanmaken, handig, dan hoef je niet meer in te loggen met wachtwoorden. als je kiest om je database in de cloud te bewaren kan dat op veel plekken zoals dropbox account of google, wat je zelf het prettigste vind. en omdat het gratis kun je zoveel databases aanmaken als je wilt.