podcasting

Podcasten in notime

Voor een opdrachtgever ging ik onlangs op zoek naar een geschikte plek om mediabestanden te hosten. In dit geval ging het om audio, met 80 MB per uitzending zaten er dus aan de bandbreedte en opslagruimte behoorlijk hoge eisen.

Na meerdere hosting opties te hebben overwogen die elk leuke dingen beloven, viel de keuze daarbij uiteindelijk op Podbean.

Voornaamste reden was dat je gratis kan starten en in notime je live uitzending en opname feed compleet met alle episode shownotes kan aanbieden in iTunes en Google Music of je luisteraars via de web en mobiele app laat luisteren. Voor weinig geld zijn deze opties uit te breiden met de tools die nodig zijn, Ook bieden eigen whitelabel oplossingen aan. Dat is erg handig voor organisaties met meerdere afdelingen of als je in team verband content wil beheren voor interne doeleinden of extern gebruik zoals je eigen podcast kanaal.

Zelf werk ik nog veel in tekst, maar luister ook graag naar een podcast. Het meest handige is de ingebouwde podcast app op mn telefoon of ipad of via de browser.

Je eigen podcast starten is simpel, toch zijn er een paar dingetjes om in acht te nemen. Meest belangrijke is de kwaliteit van de opnames natuurlijk. je kan zelf wat dingen aan elkaar praten of de band laten lopen en met een paar man een show vol kletsen met hopelijk boeiende content.

Of je nu de opnames zelf maakt met goede Mic PC of mobiele telefoon APP, meestal wil je de opnames bewerken, er zijn goede gratis open source tools zoals Audacity en Garageband, deze vergen enige learning curves.

Als dat allemaal niet lukt kan je het ook laten doen door een professional.

Zoals gezegd is de (audio) kwaliteit het meest belangrijke, Nu kan een goede editor veel weg filteren en je de mediabestand opschonen. Let er op alle bronnen op een goed niveau staan ingesteld en voorkom ruis en andere bijgeluiden. Dat leidt niet alleen af van de content ook irriteer je luisteraars onnodig en verlies je met slechte audio je doelgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *